Foredrag: Minik Rosing

Kan grønlandsk gletsjermel skaffe brød på verdens borde?
v/Minik Rosing, professor i Geologi ved Københavns Universitet
Grønland her et akut behov for nye erhverv. Der har gennem årtier været store forventinger til mineralske råstoffer, men de store mineeventyr lade vente på sig.
En af barriererne for storskala udnyttelse af klassiske mineraler er manglende infrastruktur og en spredt og fåtallig befolkning. Erhverv som ikke er afhængig af en eksisterende infrastruktur og store mængder højtuddannet arbejdeskraft, vil derfor hurtigere kunne blive til gavn for Grønland i forhold til klassisk minedrift.
Troperne og subtroperne har omfattende problemer med lav produktivitet i landbruget, hvilket leder til fejl- og underernæring, og fattigdom. Grunden til de lave udbytter fra landbruget er mange, men helt grundlæggende er dårlig jordkvalitet roden til problemerne.
Ved Statens Naturhistoriske Museum har vi startet et forskningsprojekt for at undersøge om vi kan revitalisere udpinte tropejorde med det fine bjergartsmel indlandsisen producerer når den glider over landet. Dette uhyre fine mineralpulver indeholder alle de næringssalte planter har brug for. Materialet er naturligt forekommende, kræver ingen industriel forarbejdning og findes i uhyre mængder snart sagt hvor som helst i Grønland.
Tid og sted:
– Lørdag 4. nov. kl. 13.00
– Søndag den 5. nov. kl. 13.00
– Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 5.sal (lokale ‘Øst’)

 

Tilbage til programoversigt

Related Projects