GRØNLAND – kontrasternes land

I foredraget fortæller Carsten Egevang om sin mangeårige fascination af Grønlands natur og befolkning. Gennem sine prisvindende fotografier præsenterer han ikke kun Grønlands spektakulære naturværdier og dyreliv, men også lokalbefolknings tilknytning til – og afhængighed af – den omgivende natur. Et unikt sammenspil mellem dyr og mennesker, der i dag er truet af klimatiske ændringer.

Carsten Egevang fortæller om sit virke som fotograf i Grønland, og sin personlige udvikling fra traditionel naturfotograf til også at inkludere kulturelle elementer i fotografiet. Et vedvarende arbejde, der har taget ham til de mest øde og afsidesliggende områder i Grønland, ofte i selskab med lokale fangere i små joller eller på hundeslæde. I foredraget fortæller han om tilblivelsen af de seneste bøger, og om hvilke overvejelser der ligger bag udvælgelsen af fotos til udgivelserne.  

 

BIOGRAFI:
Carsten Egevang er forsker i arktisk biologi, prisvindende fotograf og visuel kommunikator, der har specialiseret sig i at dokumentere dyreliv og kultur i Grønland gennem de sidste tre årtier.

Egevang er født i Danmark og har haft en passion for de arktiske områder siden de tidlige år. Han gennemførte sin kandidat- og ph.d.-grad i biologi på Københavns Universitet med fokus på havfuglenes økologi i Grønland. Han var leder af et internationalt studie, hvor de banebrydende resultater dokumenterede Havternens træk fra Arktis til Antarktis – det længste årlige træk, der kendes i dyreriget. Carsten var ansat ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk, Grønland (2002-2008), hvor han var ansvarlig for forskningen i havfugle i Grønland.

Som fotograf er Carsten Egevang internationalt anerkendt med priser i adskillige fotokonkurrencer – herunder kategorivinder i den prestigefyldte Wildlife Photographer of the Year. I 2012 modtog han Miljø- og Naturprisen fra Grønlands Selvstyre for sin visuelle formidling af forskningsresultater. Egevangs arbejde er blevet præsenteret i adskillige bøger, publikationer og internationale kuraterede udstillinger fra Abu Dhabi til Grønland. 

Carsten Egevang startede sin karriere som traditionel naturfotograf med fokus på fugle og pattedyr i Grønlands majestætiske landskaber med vægt på dyrenes tilpasning til det arktiske miljø. Senere vendte han sin interesse mod de unikke interaktioner mellem mennesker og dyreliv i Grønland. Ved at tilbringe lang tid sammen med lokale Inuit-fangere i Grønland formidler han den stærke forbindelse til og afhængighed af miljøet gennem sit objektiv. Carsten Egevangs ambition med sine fotografier er ikke kun at præsentere Grønlands naturlige skønhed, men også at give beskueren en dybere forståelse af Inuitkulturen – og hvordan levevilkårene for både mennesker og dyr ændrer sig hurtigt i Arktis som følge af de globale klimaændringer.      

I de seneste år har Egevang arbejdet på et forsknings- og formidlingsprojekt om den grønlandske slædehund. Slædehundebestanden i Grønland er faldet med mere end 50 % i løbet af de sidste 2-3 årtier, blandt flere faktorer, på grund af et varmere klima, hvilket har bragt den gamle slædehundekultur i fare. Carsten har gennem sine fotografier dokumenteret den nuværende brug af hunden i Grønland og har samtidig skabt en visuel profil for formidling af projektets forskningsresultater.       

Carsten Egevang er et centralt medlem af Arctic Arts Project, en international gruppe af billedkunstnere, der formidler virkningerne af klimaændringerne.

BØGER:
2021: GREENLAND unseen …
2020: QIMMEQ – The Greenland Sled Dog
2012: LIFE AT THE EDGE
2011: GREENLAND – Land of Animal and Man 

UDSTILLINGER: 
2019: SIKU ajorpoq. Copenhagen, Denmark.
2019: ADAPTED. Gallery Zebra, Karis, Finland.
2019: Piniartoq. Copenhagen, Denmark.
2019: Arctic – the last Frontier. Abu Dhabi, The United Arab Emirates.
2017: Leica Q goes to Greenland. Leica Store, Copenhagen, Denmark.
2017: CLIMATE CHANGE IS NOW! Copenhagen, Denmark.
2017: ARTICO – ultima frontiera. Tri Oci, Venice, Italy.
2014: Greenland – land of ice and snow. Warszawa, Szczecin and Katowice, Polen.
2013/2014: LIFE AT THE EDGE. 7 towns in Greenland and 4 cities in Denmark.
2012: The Censored Exhibition. Copenhagen Photo Festival.
2011/2012: Timmiaq. Roskilde, Denmark.
2006: SULUIT – VINGER – WINGS. Katuaq, Nuuk, Greenland.

 

Tid og sted:
– Søndag 6. nov. kl. 12:00
– Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 5.sal

 

Tilbage til programoversigt