Kampen om vejret i Nordøstgrønland 1942-44

Tilo Krause, historiker og turguide

I vore dage er Grønland og Arktis (igen) ved at rykke ind i det geopolitiske søgelys – på godt og ondt. Nogle af de nye udviklinger kan virke skræmmende. Men hvis vi skruer tiden blot 80 år tilbage, så viser det sig, at den pludseligt opstående geopolitiske fokus på de arktiske egne slet ikke er så ukendt et fænomen som vi måske tror. Allerede under 2. verdenskrig blev Grønlands kyster nemlig skueplads for en række episoder, der tydeligt afspejlede områdets stigende geopolitiske betydning.

I alt seks gange under krigen forsøgte Tysklands værnemagt at oprette hemmelige vejrstationer på den mennesketomme kyst i Nordøstgrønland. To gange lykkedes det, og tyskerne sendte værdifulde vejrobservationer hjem fra Grønland hver dag. De blev dog modarbejdet af en lille dansk-grønlandsk forsvarsstyrke på knap ti mand: Slædepatruljen, der senere fik navnet Siriuspatrulje.

Hvad slags mennesker var det, der skulle lege krig i Højarktis i 1940’rne, og hvordan bar de sig ad? Hvad kan ruinerne efter deres overvintringsstationer, der stadig ligger tilbage i landskabet, fortælle os om krigens dagligdag på disse kanter?

 

Tid og sted:
– Søndag 5. november kl. 11.00
– Nordatlantens Brygge, 3. sal tv.

 

Tilbage til programoversigt

Related Projects