Lær at flette grønlandske julehjerter

Jeg hedder Margaret Foverskov og har tilbragt det meste af min barndom på Grønland. Mine forældre, to små søskende og jeg kom til Grønland i 1953. De første par år boede vi i Færingehavn, hvor far var vintervagt i området, når alle andre var rejst på vinterophold i Danmark, Færøerne eller hvor de nu hørte til. Fra ca. 1. september til omkr. 1. maj var vi kun os fem i den store hvide, stille verden.

Med de få lyse timer et vinterdøgn bød på, måtte langt de fleste timer tilbringes inden døre. Vi havde hverken radio eller telefonforbindelse til omverden, så vi lærte at underholde os selv.

Vi læste, skrev, strikkede, fortalte eventyr og meget af tiden gik med at klippe, klistre og tegne. Inden alle forlod Færingehavn for vinteren, kom de sejlende over til ’vores pynt’ med alt hvad de havde i overskud: Mad, drikke, blade, bøger, garn, papir, blyanter og meget andet, og alt blev flittigt brugt. Især jeg elskede at klippe-klistre og det har jeg gjort hele mit liv.

Vi lavede julekurve og anden pynt af farvestrålende billeder fra bladene, men selve julehjertefletningen, er en disciplin jeg først kastede mig over i en noget senere alder.

I mange, mange år har det været en fast tradition i min egen familien med mand og børn, at finde den store kasse med ’glitterstads’ frem i slutningen af november og begynde at flette hjerter. Det giver ro i sindet og glæde i hjertet (ens eget!) og jeg har ikke tal på alle de lykkelige timer, jeg har tilbragt med saks og papir i hænderne.

Jeg er blevet spurgt, om jeg have lyst til at promovere denne passion på Arktisk Festival, og det har jeg svaret ja til. Nu håber jeg bare, at nogen af alle jer, der besøger festivalen, har lyst til at kikke ind i min bod og flette med.

Mange hilsner Margaret Foverskov

 

Tid og sted:
– Lørdag den 2. nov. kl. 11:00-16:00
 – Søndag den 3. nov. kl. 11:00-16:00
– Arktisk Hus, Strandgade 102, 2.sal

 

Tilbage til programoversigt

Related Projects